Български компании ще насърчават разумното потребление

06 Април 2015

Членовете на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН дадоха начало на проекта за силата на потребителя  “Отговорният избор” на 3-ти април 2015 година. Инициатори са компаниите Овергаз, “ТехноЛогика”, “КонтурГлобал Марица Изток 3”, “Софарма”, “Мобилтел” и Висшето училище по застраховане и финанси, а самата кампания ще премине под мотото “Едно има значение”.

 

Основната цел на “Отговорният избор” е да изведе на преден план прозрачността в отговорното производство и предлагане от страна на компаниите. Инициативата ще покаже на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствените практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите, и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора.

 

Със специален флашмоб младежите от Театрален колеж „Любен Гройс“ дадоха началото на проекта в Докторската градинка в столицата.На събитието присъства и директорът на Глобалния договор на ООН г-н Георг Кел. Заедно с г-н Сашо Дончев, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на Овергаз, те подписаха годишния Меморандум за разбирателство между глобалната организация и българската структура по-рано през деня.

 

“Преди да сме организации и компании ние сме личности, които освен права имат и отговорности. И трябва да заставаме зад тях ежедневно с всеки един избор, който правим”, напомни г-н Дончев.

 

С участието си в “Отговорният избор” компаниите потвърждават своята роля в решаването на значими обществени проблеми като наличието на непрозрачни практики за защита правата на потребителите, неетичен маркетинг, увеличаване на консуматорското поведение, неинформиран и неосъзнат избор на потребителите за стоките и търговските марки. Проектът е отворен за всички компании, които припознават ценностите на инициативата, дори да не са членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Bookmark and Share