В Ямбол пестят 5,7 милиона лева от началото на годината досега, благодарение на природния газ

02 ноември 2010

5,7 милиона лева от разходите си за енергия спестиха от началото на 2010 година клиентите на „Овергаз Изток” АД в Ямбол, защото използват природен газ, вместо нафта, електричество и мазут. За сравнение – икономиите за същия период през 2009 година са за 2,8 милиона лева.

Най-много пари спестиха 31 газифицирани предприятия – 3,8 милиона лева. Сред тях са фабриката за олио и сервизът на Фолксваген в града. 118 ямболски училища, детски градини, общински и други обществено административни сгради, които ползваха нафта, преди да преминат към синьото гориво, спестиха 1,4 милиона лева, а икономиите на газифицирани домакинства, които са близо 1900, са за над 480 хиляди лева.

Разчетите на компанията показват, че в момента тричленно семейство в Ямбол, което ползва природен газ за битови нужди и отопление на жилище от 80 квадратни метра, плаща за една година средно по 1172 лева. Ако за същите потребности се използва електричество, разходите биха надхвърлили 1800 лева.

Затова екипите на газоразпределителното дружество вече изградиха 113 километра газова инфраструктура на територията на общината. Така близо 10 хиляди домакинства могат да се възползват от предимствата на екологичната и икономична алтернатива на конвенционалните енергоизточници.

Bookmark and Share