Дължината на газоразпределителната мрежа у нас нараства

08 Януари 2015

Дължината на разпределителните газопроводи в българските градовете продължава да нараства. През 2014-та година Овергаз добави нови 20 километра към преносната си мрежа. Така общата дължина на инфраструктурата, построена от компанията, е вече 2150 километра*.

 

51 са общините, които газовото дружество снабдява със синьо гориво. Най-дълга е мрежата в столицата – 485 километра. 10 километра от тях бяха построени през 2014-та година в кварталите „Горубляне”, „Малинова долина” и в района на Западната тангента на Околовръстния път. По два километра нови газопроводи вече доставят синьо гориво на домакинствата и индустрията в Стара Загора и в Русе.

 

Темпът на нарастване на газовата инфраструктура в населените места се запазва устойчив. От 2010 година насам построената от Овергаз мрежа се увеличи с 200 километра, което прави ръст от 10%.

 

И през 2015-та компанията планира да разшири обхвата на разпределителните газопроводи в лицензионните си територии. Софийското село Бистрица е едно от местата, което дружеството включи в своята инвестиционна програма** за развитие на мрежата след срещи с жителите му през декември миналата година.

 

* За сравнение, по данни на Министерството на енергетиката общата дължина на магистралните газопроводи и разклоненията високо налягане в България е 1700 километра.

 

** Досега Овергаз инвестира “на зелено” в тръби за разпределение и в съоръжения над 350 милиона лева.

Bookmark and Share