Зимата излиза по-евтино на природен газ

03 Септември 2014

Домакинство от Разград ще топли апартамента си на природен газ тази зима за 100 лева на месец. Това показват изчисленията на „Овергаз Север" за 65 квадратни метра отопляема площ. За сравнение за отопление на същото жилище с електричество това домакинство ще трябва да задели от семейния бюджет 180 лева*.

 

За да си подсигурят топлината в тристаен апартамент от 80 квадрата в столицата пък, газифицираните от „Софиягаз" ще платят в студените месеци по 127 лева– с 78 лева по-малко, отколкото ако използваха ток за същите нужди.

 

Домакинствата предпочитат отоплението и готвенето на газ, защото не зависят от градусите навън. Ако използват климатик и температурата навън падне под нулата, ефективността на уреда рязко намалява, а оттам и отделяната от него топлина.

 

Експертите посочват като друго предимство на отоплението с природен газ така наречената инертност или по-бавното изстиване – радиаторът продължава да отделя топлина, дори след като е изключен. Бойлерът на синьо гориво пък загрява водата три пъти по-бързо от електрическия, което осигурява допълнително пестене на енергия.

 

В съветите си за икономия експертите препоръчват настройките на газовия котел да са съобразени с квадратурата на помещенията и броя на отоплителните тела в тях – били те радиатори или конвектори. Ефективното газово оборудване намалява консумацията на синьо гориво с около 15%  и затова е от съществено значение правилната конфигурация на уредите спрямо нуждите на домакинството.

 

*Киловатчас енергия, произведен с природен газ, струва на бита средно 11,9 стотинки. Цената на електричеството пък е 17,3 стотинкиза киловатчас, а на нафтата за отопление – 20,6 стотинки.Посочените суми са с включено ДДС.

Bookmark and Share