Овергаз залесява 60 декара нова гора край Асеновград

18 март 2011

 


По случай „Седмицата на гората” ученици от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”, София и малчугани от Дома за деца „Таню Войвода” в Асеновград ще помогнат на екипи от Овергаз и местното горско стопанство да засадят над 7 хиляди акациеви фиданки в землището на село Нови извор, близо до Асеновград. Така ще бъдат залесени 15 декара гора на място, където досега не е имало дървета.

На 29 март 2011 година, вторник, от 11:30 часа, децата ще дадат началото на акцията, която е дванадесетият пореден етап от проекта на Овергаз за възстановяване на българските гори – „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца”.

За първи път тази година международна организация партнира на Овергаз в усилията на компанията да възстанови унищожените български гори. Това е Европейският делови конгрес, който финансира собствен проект „ЕДК – въглеродно неутрална организация”. Овергаз е главен изпълнител в инициативата, която цели да компенсира количествата въглероден диоксид, които ще бъдат емитирани по време на Годишното общо събрание на Европейския делови конгрес. Затова край Асеновград ще бъдат засадени още 22 500 акациеви дръвчета на територия от 45 декара.

Залесяването ще се проведе с любезното съдействие на Държавното горско стопанство, Асеновград.

Европейският делови конгрес е международна неправителствена организация, която се стреми да стимулира инвестициите и да улесни диалога между бизнеса и политиците в седем работни сфери – енергетика, екология и здравеопазване, банки и финанси, информация и комуникация, промишленост и строителство, човешки ресурси, образование и наука.

Проектът на Овергаз за възстановяване на българската гора започна през 2000 година със залесяването на 22 декара площи в лесничейството на Чирпан. Оттогава, с помощта на над 450 деца от 12 български града, бяха засадени близо 130 хиляди броя дръвчета на територията на 368 декара в горски стопанства и лесничейства в различни региони от страната. Засадените дървета поглъщат средно 3 000 тона CO2 годишно.

За всички, които искат да ни придружат и да засадят по едно дръвче - сборният пункт е в 10:30 часа пред Дома за деца, лишени от родителски грижи „Таню войвода” на улица "Шести януари" 14, Асеновград.

Bookmark and Share