Овергаз отново разказва на децата за професиите на мама и татко

31 Октомври 2014

31 октомври 2014 година не е просто обикновен петъчен работен ден в Овергаз, а своеобразен урок за работата по призвание. Урок, който 31 деца на възраст от 7 до 14 години научават от мама и татко по време на второто издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители" в Овергаз – един от главните инициатори на събитието.

 

Що е то геолог? Ами проектант? Какво е нужно, за да си добър техник? Защо е толкова важна ролята на еколога? Как се създава списание? Какво означава маркетинг? Кой се грижи клиентите да са доволни?

 

Всички тези, а и повече въпроси намерират своя отговор благодарение на специално организираната от родителите в газовата компания програма, с помощта на която малчуганите словесно „вървят" по пътя на газа, състезават се с коли на водород, проектират, научават колко е отговорно да привличаш и обслужваш клиенти, а в края на деня ще обрисуват натрупаните впечатления в списание, което сами ще създадат – като истински журналисти.

 

През целия ден децата разчитат на помощта на инженерите, геолозите, проектантите, еколозите, техниците, специалистите по маркетинг и обслужване на клиенти в Овергаз, както и на добрите ни приятели от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", Списание „Осем" и Театралния колеж „Любен Гройс". 

 

„Занимава се с газа, за да е топло у дома", гордо описа работата на майка си шестгодишната Ирен по време на пилотното издание на проекта през есента на 2013-та. Тогава света на професиите в Овергаз разгадаха 32 деца на възраст от 7 до 14 години.

 

Проектът „Гордея се с труда на своите родители" е разработен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а тази година интересът е още по-голям -в общо 24 компании ще гостуват повече от 900 деца от 8 града - София, Пловдив, Панагюрище, Гълъбово, Огняново, Девня, Русе, Пирдоп и Сливница. 

 

Предвиден е и обмен, който ще позволи децата, участвали в пилотното издание на инициативата, този път да посетят друга компания и да научат за нови професии.

 

Освен Овергаз тази година участници в инициативата са и AES Гълъбово, Асарел Медет, Аурубис България, вестник „Труд", Делойт България, ДЗИ, Mr. Bricolage, Епо Нова, ЗК Уника, Инвестор БГ, Контур Глобал Марица Изток 3, Медийна група Бългерия Ер, Мтел, Огняново-К, Оргахим, СИбанк, Солвей Соди, Списание „Осем", ТехноЛогика, ТНТ България, Томика метал, ЧЕЗ България и Фрапорт Туин Стар Еърпорт.

Bookmark and Share