Петокласници засадиха 10 декара черен бор край село Владимир

17 Април 2015

На 16 април 2015 година ученици от столичния учебен комплекс “Българско школо”, еколози, служители от Овергаз и експерти лесовъди засадиха 10 декара нова гора от черен бор край село Владимир, Община Радомир.

 

“10 декара гора осигурява въздуха за година на 8 човека. Така че днес вие осигурихте кислорода за тях. ”, с този пример ръководителят на Държавното горско стопанство град Радомир Веселин Владов обясни на петокласниците резултата от тяхната работа. Освен това  децата получиха ценни уроци за различните техники за залесяване, особеностите на българската гора и опасностите, на които е изложена.

 

Това е осемнадесетата залесителна акция, която Овергаз проведе по проекта „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца”. Газовата компания е първата у нас, която преди 16 години самостоятелно започна кампания за възстановяване и опазване на българската гора. В резултат на територията на цялата страна са засадени над 160 хиляди дръвчета на площ от 460 декара.

 

По данни, посочени в Екологичната стратегия на България за 2008- 2015-та година, към края на 2000-та година иглолистните гори заемат само 33% от горската площ на България (1,12 милиона хектара). Според еколозите броят на дръвчетата продължава да намалява, тъй като този вид дървесина е ценна в търговията с дървен

Bookmark and Share