Предимства на компресирания природен газ

 

50 причини да изберем природния газ

 

Кратко, точно и ясно:

 

ИНФРАСТРУКТУРА

 

1. Близо 80 държави на 5 континента използват този вид гориво.

2. Повече от 10 милиона автомобила се задвижват на такова гориво в наши дни.

3. Автомобилите презареждат на повече от 16 хиляди станции в 2400 града из цял свят.

4. Има десетки хиляди сервизи. В края на 2010 година 20 хиляди разпределителни центъра осигуряват метан за автомобили.

5. 180 заводски модела, задвижвани на CNG, се предлагат от автопроизводителите. Интересът нараства: Ford, Scania, Opel, GM, Mercedes-Benz, Toyota, Hyundai, Tata, Fiat – има и още “чисти” примери.

6. Запасите от нефт намаляват – достигнали са критична точка, докато запасите от газ не се очаква да намалеят скоро.

7. Развитието на природния газ продължава. Метановите резерви под океаните са безкрайни и са няколко пъти по-големи от нефтените.

8. Продължават да се изграждат газопроводи. Строят се и подводни газопроводи, които свързват различните континенти.

9. Употребата на мобилни газопроводи – с камиони и ремаркета – правят CNG достижим до всяка една точка на света, където е физически невъзможно да се построят газопроводи.

10. В CNG станциите, собствениците не трябва да чакат пристигането на камион с доставка, тъй като повечето станции са свързани към мрежата.

11. Възможно е някои NVG потребители да презаредят колите си у дома, защото на някои места се предлагат подходящи накрайници от разпределителната мрежа.

12. Втечнителните терминали позволяват чрез LNG технология газът да бъде доставен до всяка точка на планетата. LNG транспортът не представлява опасност за планетата, като петролните разливи.

13. В NVG/CNG индустрията са заети повече от 800000 техници и работници по целия свят.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ

 

14. Природният газ за автомобили може напълно да замени течните горива.

15. Разглеждайки транспорта, виждаме автомобили, ванове, скутери, мотори, триколки и всички видове автобуси и камиони, които се задвижват на такова гориво.

16. В допълнение вписваме кранове, фермерски машини, снегокати, леки летателни апарати, моторници, фериботи и влакове.

 

Политика и икономии:

 

17. Цените на петрола са изключително нестабилни, особено след последната финансова криза.

18. Все повече и повече правителства промотират природния газ, като изход от петролната им зависимост.

19. Нации, които са с огромни залежи на нефт, като Иран и Венецуела, насърчават употребата на природен газ, за да могат да увеличат износа на нефт.

20. Природният газ е единственото гориво, което изобилства, което е икономически изгодно и екологично. Тенденцията ще се запази през следващите 40 години.

21. Предимствата на газа, използван при автомобилите, са 66% по-ниски цени от бензина и 33% по-икономичен от дизела.

22. Държави, които внасят горива, плащат 50% по-ниска цена за природен газ в сравнение с течните горива (за същия еквивалент енергия).

 

ЕКОЛОГИЯ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

 

23. Двигателите, работещи на метан, произвеждат до 25% по-малко СО2 емисии в сравнение с бензиновите мотори и до 35% по-малко от дизеловите.

24. Двигателите, работещи на газ намаляват монооксидните емисии до 95% в сравнение с бензина, хидрокарбоновите емисии до 80% и азотните емисии до 30%.

25. CNG не съдържа сяра (дизеловите агрегати излъчват 18,4 гр/ч), не съдържа твърди частици или тежки метали.

26. Цилиндрите за природен газ са херметически запечатани, докато нефтените контейнери не са и от тях излизат изпарения. Тези изпарения предизвикват половината от вредата, причинена от нефта.

27. За разлика от бензина, природният газ за автомобили няма токсични добавки от олово или бензан.

28. Природният газ не е токсичен или корозивен и не замърсява околните води. Ето защо няма никакъв риск за природата при евентуален разлив.

29. CNG-двигателите намаляват децибелите при работа чрез монтиране на резонатор, като чрез него двигателите не се задушават толкова, колкото дизеловите и бензиновите еквиваленти.

30. Биогазът (метанът от органичното разлагане) превръща природния газ в ново гориво, което може да бъде произвеждано навсякъде по света. Биогазът, произвеждан от агрокултури, e четири пъти повече от хектaр в сравнение с течните биогорива.

31. Природният газ отговаря на най-стриктните еко-стандарти, изисквани от някои правителства и регулативни агенции.

32. Метанът е нужният мост до водорода.

 

СИГУРНОСТ

 

33. NGV/CNG не е нова технология. Тя датира от 1940 г.

34. След като е по-лек от въздуха, в случай на евентуален теч, компресираният природен газ излита нависоко и изчезва. Не действа, като течните горива – разлив надолу, който предизвиква риск от палеж.

35. CNG изисква температура от 600 градуса, за да се възпламени, докато бензинът се нуждае от едва 450 градуса.

36. Горивния кръг на природния газ е херметически затворен и не съдържа въздух. Това гарантира, че няма да има спонтанно запалване. От друга страна, в резервоарите на дизеловите и бензинови автомобили винаги се съдържа възпламенима смес, докато те не бъдат отворени и изпаренията не излетят в атмосферата.

37. Цилиндрите за превоз и съхранение на газ са произведени под зорки мерки за безопасност и са предмет на тестове от множество компании. Произведени за употреба до 200 бара, тествани на 300 бара налягане, бутилките не експлодират и на 460 бара.

38. Заради здравината, структурата и формата си, се поставят на много по-безопасни места в автомобила и са по-добре защитени в сравнение с горивните резервоари.

 

МЕХАНИКА

 

39. Природният газ за автомобили има по-високо октаново число от бензина (125 срещу 90 октана), което осигурява горене без самозапалване, дори за автомобили с по-висока компресия и ефективност.

40. Още повече, горенето е пълно заради перфектната смесица между CNG и въздух, независимо от температурата.

41. Маслото, което смазва мотора, е по-малко замърсено при употреба на газ. Интервалите за смяна на масло при работа на газ за 2 пъти по-дълги.

42. Няма нагари и свещите остават чисти. Стените на цилиндрите на мотора не се измиват, което осигурява по-ефективно мазане.

43. Изгорелите газове при работа на газ не са корозивни. Това означава, че не влияят върху живота на ауспусите и резонаторните гърнета.

44. Газовата форма на горивото елиминира продухването на цилиндрите при бързо ускорение и намаля корозията на металните повърхности в двигателя.

45. Двигателят осигурява мощност и гъвкавост по време на ускорение без неизправности, или даване на аванс, дори при ниски обороти.

46. Преработените автомобили могат да бъдат превключвани в режими на работа CNG и бензин чрез натискане на един бутон по време на движение.

47. CNG/бензиновите двугоривни системи осигуряват два пъти по-голям пробег на автомобила.

48. Автомобилите, работещи на природен газ, могат да се движат по всякакви терени, дори през планини. Камион с товар 37 тона измина път с пикова надморска височина над 4800 м. Пътят се намира в Андите, а пътешествието бе направено през май 2008 г.

49. CNG-машините работят добре независимо от метеорологичните условия. Докато горивото не замръзне, автомобилът винаги ще е на разположение. NGV/CNG компонентите са тествани на -40 градуса. Природният газ се втечнява на -165 градуса.

50. Нещо повече, оборотите на двигателя и скоростта на автомобила могат да достигнат обороти и скорост, присъщи на състезателни болиди. Audi A4, задвижвано на биогаз, влезе в Книгата на рекордите на Гинес, развивайки максимална скорост от 364.6 км/ч през април 2009 г. То се превърна в най-бързата метанова лека кола в света. Километражът бе “напълнен” на състезателната писта Нюрбургринг в Германия. Автомобили, задвижвани на газ, се срещат в състезания, като WRC и дори рали “Дакар”.

 

Статията е публикувана с любезното съдействие на списание „Мобилгаз” - www.mobilgas.net

Bookmark and Share