Първият у нас конкурс за млади инсталатори с десето юбилейно издание

13 Февруари 2015

В петък, 13-ти февруари 2015 година, ще се проведе първият кръг на десетото юбилейно издание на Националния учебно-професионален конкурс за най-добър млад инсталатор. Състезанието е един от дългогодишните проекти на Овергаз в сферата на газификацията и образованието. Партньор на инициативата от самото начало е Министерството на образованието и науката.

 

За десетилетие в конкурса участваха над 1500 ученици, специалност „Газова техника" от 22 професионални гимназии в цялата страна. Всички те преминават всяка година през три кръга градски (училищен), регионален и национален. В първия учениците от техническите гимназии решават онлайн тест, който съдържа 50 въпроса от областта на природния газ. Най-добрите от тях се класират за втория отборен кръг, където изготвят идеен проект за газификация на жилище.

 

Шестте най-високо оценени отбора отиват на финал, на който, под зоркия поглед на комисия от технически експерти, доказват своите практически умения за изграждане на инсталация за отопление със синьо гориво само за 3 часа.Тази година за втори път финалистите ще премерят сили и ще обменят опит с гимназисти от немския град Касел.

 

Наградата за победителите е прием в две от водещите висши учебни заведения - Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" и Русенския университет „Ангел Кънчев".

 

От години конкурсът е сред основните платформи за подбор и развитие на млади специалисти в газовата сфера. Той успешно прилага дуалния учебен модел, при който теоретичната подготовка на учениците се извършва от училищата, а практическата – в компаниите. Този модел е заимстван от немската образователна система, където гимназистите полагат своя зрелостен изпит пред специалисти в областта, за да получат професионалната си квалификация.

Bookmark and Share