Теоретици и практици мерят сили в конкурс за млади газификатори

15 Април 2015

Какво ви трябва, за да газифицирате дома си? Как се прави проект за отоплителна инсталация? А как се изгражда такава? На тези въпроси ще отговорят младите теоретици и практици в сферата на енергетиката, които ще се срещнат за десети пореден път на финала на конкурсите за млади газификатори. Организатори са Министерството на образованието и науката и Овергаз.

 

На 16-ти април 2015-та година от 08:30 часа в Учебната работилници на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров" в Русе(ул. „Розова долина" 32) ще се проведе финалният кръг на юбилейното издание на Националния учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор". В оспорваната надпревара ще вземат участие шест отбора.

 

Бъдещите газови техници ще изграждат газова, отоплителна и санитарна инсталация от медни тръби в рамките на три часа. Наградата за победителите е прием в две от водещите в областта висши учебни заведения – Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" и Русенския университет „Ангел Кънчев".  

 

От 10:30 часа на същия ден Русенският университет „Ангел Кънчев" (ул. „Студентска" № 8, ІІ корпус, Аула 2.101) ще бъде домакин на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране". Участници в състезанието са учениците и младите математици от професионалните гимназии и техническите университети у нас. Те ще представят теоретични разработки, които имат практическо приложение в сферата на енергетиката.

 

Вече цяло десетилетие Овергаз, съвместно с Министерството на образованието и науката, провежда двата конкурса. Основната им цел е да открият младите и талантливите хора и да им дадат шанс за отлична професионална реализация в газовата сфера. През всичките тези години над 1500 ученици, специалност „Газова техника" от 22 професионални гимназии в цялата страна взеха участие в надпреварата.

Bookmark and Share