11 отбора се състезават за класиране на финала на „Най-добър млад газов техник"

07 Март 2014

На 7 март 2014 година в София и Русе се проведе регионалният кръг на Националния учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник. Участие в деветото издание на състезанието, което се организира от Овергаз и Министерството на образованието и науката (МОН), взеха 33 ученици от цялата страна.

 

Те се борят за класиране на финала на конкурса, който тази година ще се проведе в двуезичен формат. В него ще се включат и два немски отбора от гимназията „Оскар фон Милер" в град Касел. Училището си партнира с русенската Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Буров" по европейски проекти, насочени към развиване на дуалното образование у нас.

 

11-те отбора, класирали се на втори кръг, са от Разград, Перник, София и Русе. На този тур претендентите за най-добър газов техник оразмериха газова инсталация и завариха необходимите за нея медни тръби. Най-добре представилите се със задачата шест отбора се класират за финала, който отново ще се състои в Русе. Там те в конкуренция с двата немски отбора ще трябва да изградят работеща газова инсталация.

 

Дългогодишният конкурс за млад газов техник е успешен пример за връзката между образованието и бизнеса. Състезанието дава възможност на учениците да демонстрират придобитите по време на своето обучение практически знания и умения. То е инкубатор за млади специалисти, които след завършване на средното си образование могат да започнат своята кариера в сферата на газификацията.

 

Националният учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник се провежда всяка година сред учениците от 12-ти клас, специалност "Газова техника", от професионалните технически гимназии в цялата страна. Конкурсът преминава в три кръга – градски (училищен), регионален и национален. Първият кръг е индивидуален, а останалите два - отборни.

Bookmark and Share