24 ученици от България и Германия спорят за титлата „Най-добър млад инсталатор"

03 Април 2014

24 ученици, разделени в осем отбора, ще се състезават във финала на конкурса на Овергаз и Министерството на образованието и науката за „Най-добър млад инсталатор". Последният етап от състезанието ще се състои в Русе на 11 април 2014 година, петък, от 9.00 часа в учебните работилници на Професионалната гимназия по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров" на улица „Розова долина" 32.

 

Шест от учениците, които ще вземат участие в деветото издание на надпреварата, са възпитаници на Професионалното училище „Оскар фон Милер" в град Касел, Германия. Учебното заведение си партнира с русенската Професионална гимназия и "Овергаз Север" по европейски проект, насочен към развиване на дуалното обучение у нас.

 

Останалите шест екипа, които се класираха за финала, са три отбора от Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров" в Русе и още три от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд" в София. Всички те, в конкуренция с двата немски отбора, ще трябва да изградят газопроводна, отоплителна и водопроводна инсталации за три часа.

 

18-те български възпитаници, които стигнаха до последната фаза на състезанието след оспорвана конкуренция с 52 свои връстници от цялата страна, по традиция получиха възможността да се запишат без приемен изпит в специалност по енергетика в Русенския университет „Ангел Кънчев" или Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" в София.

 

Ден преди бъдещите газови специалисти да демонстрират уменията си в Русе ще се проведе и финалът на Седмия национален преглед за млади изследователи. 16 отбора с ученици и студенти от Ботевград, Бургас, Девня, Пловдив, Русе и София ще презентират знанията и идеите си в сферата на енергетиката и газовите технологии на 10 април 2014 година, четвъртък, от 9.00 часа във втория корпус на Русенския университет (аула 2.101) на улица „Студентска" 8.
 

Bookmark and Share