500 лева е годишната икономия на газифицирано домакинство в Търново

05 Февруари 2015

500 лева е годишната икономия на газифицирано тричленно домакинство във Велико Търново,  изчисляват експертите на „Овергаз Север”. Спестяванията се дължат на замяната на електрическата енергия с природен газ, чиято цена е значително по-ниска.

 

За отопление на жилище от 70 квадратни метра тричленното семейство използва годишно 850 кубически метра синьо гориво, за които заплаща 870 лева. За сравнение ако същото домакинство топли дома си с електричество, то би потребило за 12 месеца около 8000 киловатчаса енергия на стойност 1380 лева.

 

По данни на „Овергаз Север” Велико Търново е сред градовете, в които броят на газифицираните жилища през 2014-та бележи ръст. 1900 са семействата в Старата столица, които вече използват синьото гориво в своя бит. 86 от тях газифицираха домовете си през миналата година, а над 11 хиляди живеят в районите с изградена инфраструктура.

 

Мрежата за доставка на синьо гориво в града също нараства. През 2014-та газовата компания добави хиляда метра нови газопроводи към вече построените 126 километра. Това постави Велико Търново на едно от челните места по дължина на действаща система за пренос и разпределение на природен газ на ниско налягане в страната. По-дълга е мрежата само в София – 490 километра, Варна – 135 километра, и Русе – 130 километра.

 

Припомняме Ви, че според доклад на Световната банка за 2013 година България е сред страните в Европейския съюз с най-висок дял потребление на високо технологичната и по-скъпа електроенергията в бита – 39%. За сравнение средностатистическото европейско домакинство най-често топли дома си с природен газ – 36%, след това с електричеството – 25%, и на последно място с въглища - само 4%.

Bookmark and Share